Danske Jules Verne-forlag:

Carl Stenders Forlag (1914 - 1925).


Carl Stenders Forlag blev stiftet  i København i 1887.  Forlaget eksisterer stadig og udgiver især postkort (Mads Stage), gavepapir og lignende, men også billedbøger og andre børnebøger. Forlaget Carl Stenders Kunstforlag blev i 1995 opkøbt af det svenske selskab Pictura, hvor det nu indgår i Pictura gruppen under navnet Stender Pictura A/S. Forlaget har udgivet to interessante Vernebøger.

1. Jorden rundt i 40 Dage.
Trykt og udgivet af A/S Carl Stender.
Af Carl Røgind (tegninger) og Axel Breidahl (tekst). 14 sider. 1. udgave 1914. 2. udgave 1918.

Tegneserieagtig billedbog. Ved 2. udgaven er farverne noget ændrede og specielt er en del af teksten, der var trykt med sort i 1914-udgaven, nu trykt med rød farve. Det kan være lidt svært at se forskel på forsiderne, men der er farveforskelle.

Se stor gengivelse ved klik på forsiderne.

 Forside og side 5 fra 1914-udgaven 

Forside og side 5 fra 1918-udgaven.


Carl Frederik Lobeck Røgind (1871 -  1933)  maler, tegner, lærer.  Tegner en del hefter og tegneserier bl.a. Fyrtårnet og Bivognen (1924 - 1933). Har også tegnet plakater og udklipsark til bl.a. Alfred Jacobsen og Aller.

Axel Daniel Breidahl (1876 - 1948)  forfatter af  skuespil, film, revyer (Bag de røde Porte, Ebberød Bank), skuespiller, ffilminstruktør, journalist, medlem af radiorådet og hovedbestyrelsen for Dansk røde Kors og meget mere.2. Paa Togt med Delfinen.
 
Børnenes Bedste Bøger nr. 7. Illustrationer af  J. P. Bie.  64 sider. Tryk: Aarhus Stifts Rotationsbogtrykkeri (1924).

Der er tale om en forkortet udgave af Blokadebryderne, der også findes i  Schous Mindre Fortællinger 1, men dette er  en anden oversættelse. En tredje oversættelse kendes fra en føljeton i Hammel Avis fra 1890.
se forsiden i stor gengivelse
Bogen indgår i en serien Børnenes Bedste Bøger  nr. 7.
 Hele serien kan ses i vores "BBB-Galleri":  BBB-galleriet

Serien består af 8 hefter med kartonomslag med sort forside med farvebillede. De er alle på 64 s. med enkeltfarveillustrationer af J. P. Bie. Prisen var 50 Øre pr. hefte. I hvert hefte er en afsluttet forkortet roman/novelle.Smukt privatbind af Lejf Rasmussen i lavfalset halvlæderbind (gedeskind) og guldarbejde af bogbinder Jørgen Thorsen, Herlev.
 

Den vanskelige forlagsbestemmelse:


Nederst på forsiden af hvert hefte er angivet forlaget, som varierer.
 
På nogle eksemplarer er der sat en mærkat over en trykt forlagsangivelse, hvorved man har angivet et nyt/andet forlag eller skjult forlaget  (se Galleriet).
 
Forlag, der er med i galleriets samling::
 
  • 1. A/S CARL STENDER
  • 2. A/S CARL STENDER, skjult bag mærkat
  • 3. B. B. B. Forlaget København
  • 4. A/S Margarinefabriken Alfas Børnebøger Nr. 
  • 4. J. Chr. Olsen Kunstforlag
  • 5. J. Chr. Olsen Kunstforlag, skjult bag mærkat.

Desuden angiver Susanne Vebel forlaget for hefte 7 til at være Hage og Claussen.
 
På bagsiden er der 4 varianter: Enten er der intet tryk, eller der findes en reklame for Alfa Margarine - i 2 forskellige varianter. Den sidste kendte variant har på bagsiden "Bornholms Margarinefabriks Børnebøger  no. 7."
 
Alfa - margarine var en berømt margarinefabrik, der lå i Vejen. Alfa's Børnebøger var restoplag, der blev forsynet med en Alfa-reklame og et Alfa Børnebøger nummer. Et enkelt eksempel er fra en Chr. Erichsenbog fra 1920, men reklamen er fra 1925, og bogen ("Den  Pukkelryggede") er udnævnt til "Alfas's Børnebøger Nr. 15. Dette viser, at Alfa købte ældre restoplag op og udgav som sine egne. Desuden et eksemplar af "Alfa's Sangbog" og en smuk margarinedåse.

   
 


1919-udgaven med Alfastempling.

Nils er faldet over de to tykke 1919 bøger fra Gyldendal - Jorden rundt og En Verdensomsejling - i indbunden udgave. De har begge et stempel fra Alfa margarine med påtegningen "35 kuponer". Alfa har opkøbt en del rester rundt omkring og uddelt dem til børnene. Måske har Alfa engang  efter 1925 overtaget restoplaget af de to 1919-udgaver. 
Der er desværre ingen datering i bøgerne.