Eksempler på Jules Verne udgivelser fra ikke-nordiske lande.


Jules Verne fra Italien.

På Sicilien i Vernes fodspor.

Langtidsrejser er blevet populære blandt den lidt ældre generation. Alene Riis rejser kunne sende tre fyldte busser af sted til en ferie sydpå i november. Costa del Sol, Amalfikysten og så Sicilien. Jeg valgte et lunt og ofte solfyldt Sicilien. Der var ni udflugter, så næsten hele øen er besøgt. 

I Mathias Sandorfs Hævn kapitel syv bestiger Doktor Antekirtt Etna og vil overnatte i Casa Inglese. Turen til hest går over Nicolosi.

En del af vores gruppe "besteg" Etna med bus, svævebane og til fods. Fra toppen af svævebanen er der vandreruter mod kraterne, men det er flere timer hver vej - og vi havde kun halvanden time på toppen. Jeg gik rundt i det kølige vejr og fik set de enorme mængder af lava. Det er et smukt syn. "Martino Paz", Milano 1875. Udgivet af Tipografia Editrice Lombarda. 119 s. heftet. 
    (muligvis en italiensk 1. udgave)
 
"Martino Paz", Milano 1878. Udgivet af S. Muggiani e Comp. 125 s. pivatindb. m. den næste.

 
"Novelle Fantastiche", Milano 1879 - som indeholder "Il Dottor Oss", "Un Dramma in Aria" og "Mastro Zaccaria". Udgivet af Serafina Muggiani e Comp. 144 s. Privatindb.

 

Ventimila Leghe sotto i Mari", Milano 1930. Udgivet af Fratelli Treves Editori. 2 heftede bind. 179+209 s. + indices.

 
 "I Figli del Capitano Grant", Milano 1930. Udgivet af A. Barion Editore. Heftet. 543 s.
    Illustrationer i s/h.
 

 "Mattia Sandorf", Torino 1960. Udgivet af Litografia Zeppegno. Helshirting. 196 s. Illustreret af M. Castellani.
 
 "20.000 Leghe Sotto i Mari", Bologna 1985. Udgivet af Malipiero. Kartonneret. 123 s. Illustrationer i s/h af D. Trombetti.

 
"I Figli del Capitano Grant", Milano 1990. Udgivet af Editoriale Rubricant. Kartonneret. 249 s. Illustreret med indklæbede farvebilleder i "tegneserie-stil".
 
 


3 bøger i "Hetzel-stil" fra en længere serie. Da jeg købte dem i Napoli, så jeg flere fra samme serie; men afstod fra flere anskaffelser p. gr. af vægten.
 
 "Il Testamento di uno Stravagante", Milano u. å. (1992?)
    Udgivet af Murcia. Kartonneret. 276 s. Illustrationer af G. Roux. Illustrationerne er nogle  få bearbejdede farvebilleder, som er indklæbede. Serien "I Viaggi Straordinari" no. XXXVI.

 
 "Il Castello dei Carpazi"  og "Claudius Bombarnac", Milano u. å. (1992?)
      Udgivet af Murcia. Kartonneret. 302 s. Illustrationer af Léon Benett. Illustrationerne er nogle få billeder i s/h på farvet baggrund, som er indklæbede. Serien "I Viaggi  
      Straordinari" no. XXIX
 

 "Le Avventure di Ettore Servadac", Milano u. å. (1992?)
      Udgivet af Murcia. 305 s. Illustrationer af P. Philippoteaux.Illustrationerne er nogle få billeder i s/h på farvet baggrund, som er indklæbede. Serien "I Viaggi
      Straordinari" no. XIII. "Il giro del mondo in 80 giorni", Santarcangelo di Romagna 1995.
      Udgivet af Gulliver. Kartonneret.207 s. Illustreret med s/h billeder i teksten samt 8 sider indklæbede farvebilleder.

 
 "Viaggio al centro della Terra", Torino 2002.
      Udgivet af Einaudi. Pocketbog. 163 s. + index.

To bind fra den store serie fra Mursia, som Henrik også har vist tre eksempler fra ovenfor. Serien omfatter 48 bind med 59 romaner og to bind kortere fortællinger. Hvert bind har en forside der svarer til Hetzels klassiske bind samt nogle få af de originale tegninger. Serien kaldes I viaggi straordinari. Den har numrene I - XLVI, XLIX-L, så der er afsat plads til de sidste romaner, der vel venter på frigivelse (Storitz og Barsac)  

   

 Capitano di quindici Anni med forside Al piroscafo , 2002, bind XIV
Michele Strogoff med forside Al ventaglio e un elefante, 2009, bind XII.

To billedbøger med dyr som de kendte personer.
Den første kender vi allerede fra Norge og Polen. Tegnet af Tony Wolf. I denne udgave fra 2003 fra Giunti Editore, Firenze-Milano. Hyggeligt med Fogg som hund og Passepartout som kat, og hele historien fortalt af Passepartout: Mi chiamo Passepartout e sono un maggiordomo tuttofare -  et simpelt sprog, som man måske burde lære. Der var to Vernebind i denne serie: Primi Classici per più Piccoli. Nedenunder et polsk og norsk eksempel fra serien   

Det andet eksempel er fra en længere serie af Geronimo Stilton: Grandi Storie, der også rummer Jorden rundt. Alle optrædende er ca. en slags mus, selv Jules Verne i en efterskrift om forfatteren er en mus. Udgivet 2009 af et forlag i Milano : www.geronimostilton.com. Lidt sjov børnebog med fremhævede navne og begreber.  Nautilus på vej ned i dybet ud for Lofoten.

           

Verne som mus:Jorden rundt som billedbog fra Dami Editore 2006, hvor Fogg i den grad er tegnet som David Niven, og Auda er peppet noget op siden de første billeder af hende dukkede op i L. Bennets streg.

   

En italiensk Verne med Den flydende by og den lille Bounty-historie.  Bind 110 i en serie fra forlaget Demetra i Bussolengo fra 1996. Med indledning af  en Ivo Colli:Fra den italienske høst: 2 gange Viaggio al centro della Terra.
   

Fra forlaget "Giunti Junior", 2011 med illustrationer, hvoraf nogle i farver. Her kan man læse  "arrivammo davanti a Vor-Frelser-Kirk". Med en del noter af oversætteren Maria Belonci.
Fra forlaget Einaudi, bind 1012 i serien ET Classici. Lettere forkortet.  Her kan man læse "avendo scoperto che il campanile della Frelser Kirk".


Et eksempel på Jorden rundt i serien "i grandi romanzi"  fra forlaget BUR rizzoli, 2009. Pænt udstyret med alle de originale tegninger, et langt forord samt mange litteraturhenvisninger til bøger om Verne.


"Cinque settimane in pallone" ("5 uger i ballon"),  udsendt  i serien "Viaggi straordinarii" med undertitlen "Biblioteca  di educazione e di ricreazione" af forlaget "Tipografia editrice Lombarda gia D. Salvi e C.", Milano 1874. 267 s. 77 illustrationer (orig. franske) og 1 kort.Eneste oversættelse autoriseret af forfatteren. Stor 4to heftet. Senere ejer har forsynet den sårbare bog med en kassette med fotokopier af for- og bagside som dekoration af  kassetten.
Dette er ikke en italiensk 1. udgave, da der eksisterer en udgave fra 1872; men måske en 2. udgave? I alle tilfælde en udgave, som på alle måder ligner de store franske Hetzel-udgaver.Spændende, at også italienerne tilstræbte, at imitere de franske udgaver. Formodentlig også en sjælden udgave heftet og i pæn stand.


I bedste Erichsens stil er Passepartout her omdøbt til Gambalesta.  I de andre italienske udgaver hedder han Passepartout. Dansk Erichsen havde jo Hurtigkarl, norsk Johan Letvint . Da "partout" jo betyder sådan noget som  en der er overalt er det hele fine oversættelser.

"Ventimila leghe sotto i mari"Garzanti Libri s.p.a., Milano. 2 oplag 2009. Med originale franske illustrationer. 396 s. Softcover pocketbook-indbinding. Bogen har omfattende indledning om Jules Verne, hans liv og værk, samt en bibliografisk oversigt.


.


   

Den første er fra 1963 fra forlaget "Editoriale Lucchi, Napoli, 158 sider. Den anden er fra 1974 fra forlaget Vallecchi med smukke tegninger i kinesisk stil på 144 sider om den forvirrede kineser, og endelig .italiensk Hachette i serien "Collezione Hetzel" på 364 sider fra 2008 med forsiden 1 elefant i en lang kopiserie, som vi også kender dem fra bl.a. Spanien og naturligvis Frankrig og nu også fra Norge! Sverige og Danmark er på det punkt nogle sølle Verne-lande!  Godt at vi i det mindste har Kim og Lejf!

Bemærk at de på Italiensk både benytter navnet Giulio Verne og Jules Verne, medens de på spansk har Julio Verne.

De to Frontignac, der er i Paliks bind 10, fandt jeg i en gammel udgave.

Giulio Verne: Un Nipote D'America o I Due Frontignac. Commedia in 3 atti. Fratelli Treves, Milano, 1875. 132 sider.

I Palik vises to billeder fra en lignende udgave af bogen - men ikke i min version, desværre.

 

Og En overvintring i isen efterfulgt af Blokadebryderne:

Ud over forsiden er der en illustration ved hvert titelblad.

Giulio Verne: Il Capitano Della Giovane Ardita o Un Inverno Tra I Ghiacci samt I Volatori Del Blocco. Serafino Muggiano, Milano, 1876. 142 sider i alt.


.

.
     

"Ventimila leghe sotto i mari", 492 sider i serien "Oscar Junior Classici", fra forlaget "Mondadori Libri, Milano 2015 med dramatiske tegninger af Vitaliy Shuhko.