Pers sider om Tarzan, Haggard, og Verne og en del mere.  


5. del. fra 4.maj 2017 og frem


4. maj 2017

Hej!

 

Jeg véd ikke om det er agurketid, men for os samlere, så skulle der nu  være en mulighed for at anskaffe sig noget mere i takt med at diverse loppemarkeder slår dørene op.

Jeg har imidlertid lukket op for det hjemlige loppemarked: Det er bare at tage et dyk ned i en af kasserne.

Nå, jeg kom til at åbne op for endnu en unavngiven kasse som viste sig at indeholde guf som jeg ikke troede jeg havde i lejligheden. Da jeg sidste gang faldt over Klodernes Kamp fra Samlerens Bibliotek så blev jeg meget og glædelig overrasket.

Men nu skete det igen: HUN af Rider Haggard fra selvsamme forlag og som skulle være # 6 i rækken af disse udgivelser. Igen året 1951. Jeg har vidst underholdt med anskaffelsen af denne bog der råbte til mig fra udstillingsvindue i antikvariat på Amager da jeg sammen med kammerat cyklede rundt med reklamer for hans far der havde trykkeri på Christianshavn.

Ved at møde den igen i kassen med usorterede ting, så blev jeg næsten overvældet af  sentimentalitet. Kvaliteten er nogenlunde som jeg husker den: Rimelig, men med aftryk af kaffesnavs eller andet. Ja, dengang var jeg ny på samlermarkedet og havde endnu ikke råd til selv at købe hvad jeg havde lyst til. Den kostede 10 kr husker jeg.

Kommer pludselig til at tænke på amerikanske pulps hvor omslag var større end indholdet hvilket naturligvis medførte skader på omslaget. Helt uundgåeligt. Men disse udgivelser fra Samlerens Bibliotek havde noget af det samme: Omslag var lidt større end indholdet, så flossede forside-kanter var uundgåelige. Både Klodernes Kamp bogen og denne udgave af HUN havde dette - desværre. Forstår ikke hvorfor man ikke kunne tilpasse tingene. Nå, blot noget der lige slog mig.

Men nu kommer det jeg tidligere har spurgt om: Hvem har begået forsiden? Denne forside der råbte til mig for mange, mange år siden. Der er signatur nede til venstre af billedet, men grundet flosset ramme og forlagets beskæring, så er det lidt svært. Men jeg mener at der skal stå Else. Og det er så sikkert Else Frederiksen som jeg har mødt i ugeblads-illustrationer. Ikke så tit, men lidt klokker ringer i hjernemassen. Normalt støder du jo på kunstnere fra tid til andet, men nogle er mere kendt end andre uden at jeg af den grund kan komme med en forklaring.

Nå, det kan vi lade hvile lidt. Jeg vedhæfter scan af HUN og da jeg mødte anden bog i en kasse fra Martins Forlag med titel Den Spedalske fra 1957 så var der noget der sagde mig - rigtigt eller forkert - at Else Frederiksen også har begået denne forside. Der er nogle lighedstegn efter min mening. Vi lader svaret blæse i vinden. Men scan til almen berigelse af den dejlige spedalske kvinde - men nok inden hun blev syg.

Vil lige slutte med endnu en bog om Robin Hood af Jens Sigsgaard: Robin Hood Og De Fredløse fra Gyldendal 1952 i blød udgave. Fortalt efter de gamle folkeviser som der står. Forsiden er jo af Axel Mathiesen der ligeledes står for 16 helsides illustrationer i sort / hvid. Bogen er fra dengang du selv skulle sprætte siderne op. 132 sider.

     

26. januar: Lidt fra gemmerne. 
Under oprydning så kommer her lidt af den "rigtige" Tarzan - min og Edgar Rice Burrough's mening. Billede og poster fra Tarzan And The She Devil. Den danske titel er lidt mere tam: Tarzan, Elefanternes Konge. Tarzan spilles af Lex Barker og hun-djævelen af Monique Van Vooren. Kommer i tanke om at jeg så hende i "Lemmy" filmen Nu Bli'r Der Slagsmål (scan af program vedhæftet) og også i anden fransk gangster-film med Henri Vidal Og Erich Von Stroheim kaldet Gangsternes Gade fra 1955 med musik af Sidney Bechet.  Og disse franske gangster film var som regel både hårdkogte og uden happy ending. Ofte var "helten" afgået ved døden inden der stod FIN.Læs videre i Pers uendelige beretning om Tarzan og en del mere:  Per den 26. januar 2017


Så faldt jeg også over film poster som straks fik mig til at tænke på Rider Haggard og romanen HUN (She). Filmen som hedder Stolen Love  er fra 1928 og har ikke noget med Haggard at gøre så vidt jeg kan finde ud af. Men tegningen bringer godt nok tankerne hen på romanen.

 

Og da jeg har hørt at Amerika's nye præsident godt kan li' russiske piger, så kommer her et tilbageblik på filmen From Russia With Love som skulle være en af hans yndlingsfilm. Men jeg tror Putin har snydt ham, for det er italienske Daniela Bianchi der leger russer. Vi genopfrisker lige fra hotelværelset. Og så er Trumph ingen James Bond.


     

Fik lige lyst til gøre opmærksom på tegneserie om King Solomon's Mines. Ikke fra Illustrerede Klassikere, men fra forlaget Avon. Det var ikke en fortløbende serie, men en såkaldt one-shot udgivelse. Kunstneren her er så vidt vides Lee Ames  i det mindste hvad angår coveret. Den kendte fra Illustrerede Klassikere var H.C. Kiefer hvad angår selve indholdet. Coveret var af endnu ukendt kunstner.

.


.

 

Avon udgav både tegneserier, pocket bøger og magasiner. Og der var meget spændende og dygtige kunstnere tilknyttet forlaget - min mening naturligvis. Så jeg vedlægger scan af tegneserien. Og da vi nu omtaler tegneserier så lige et par smagsprøver fra Avon:

An Earth Man On Venus
Taanda - White Princess Of The Jungle
Slave Girl Comics

.

   
.

Disse var udgivet med ganske få eksemplarer. Så var der mere gang i horror genren hvor et blad some Eerie kom i noget længere tid. Men der var nok skarp konkurrence både på tegneseriefronten og magasin-fronten. Pocket bøgerne kom til 1999 hvor der skete forskellige ejermæssige ændringer. I dag sker der så mange fusioner og sammenlægninger så det halve kunne være nok. Så kommer jeg til at erindre historien og hønen og grisen som blev foreslået fusioneret af hønen: Hun ville levere æg og så skulle grisen levere bacon. "Men så dør jeg jo" sagde grisen hvortil hønen svarede:  "Sådan er det med fusioner. En må lade livet". Det kan man så filosofere lidt over.

Fra ca 1945 til midten af 1950erne publicerede Avon tegneserier udi horror, science fiction, western, romantik, krig og humør-serier med sjove dyr. De fleste overlevede kun i kort tid.

Men de udgav også pulps hvor jeg tidligere har fremvist et eksemplar af Avon Fantasy Reader i det der kaldes digest size format og som mange bekendte sig til fra 1950erne. Erindrer igen at jeg også stiftede bekendtskab med nogle af disse magasiner i antikvar-butikken i Rådhusstræde i København. Denne kælderbutik var virkelig en Aladdin's hule for sådan en som mig. Jeg spekulerer stadig over hvordan nogle af disse udgivelser er kommet til Danmark. Mig bekendt ikke importeret som f.eks mange tegneserier.

30.06.2017

Men jeg stødte også på album med Buck Rogers In The 25th Century. Privat financieret nostalgi  og i sort & hvid.  Spændende, men vel lidt primitiv i stregen set med senere øjne - men absolut interessant. 

.

Så var der også hvad der bliver kaldt scrapbook over The Shadow figuren.  Tidligere har jeg vidst vist lidt materiale fra gemmerne. Men denne flotte bog omhandler bl.a. om hvordan The Shadow blev skrevet, komplet liste over The Shadow titler, illustrationer fra tidlige romaner, 48 gengivelser af The Shadow pulps, kronologi over radio udsendelser o.s.v. o.s.v.

For den interesserede guf på 162 sider.

For nogle af de fundne comics kunne jeg glæde GCD med manglende eller bedre materiale.

Nu er spørgsmålet: Hvad bliver det næste der dukker op fra både glemslen og mindernes allé.

Jeg er lige ved at koge over af begejstring.


Da jeg gerne ser denne serie når der er mulighed derfor, så blev jeg i går igen bekendt med at Verne har sat sine aftryk.

Ellers er den interessant fordi vi igen er tilbage i gamle dage hvor de fleste ting forgik på en roligere måde - altså bortset fra indlagte mord og lignende. Murdoch cykler for det meste eller tager hestevogn, kvinderne er uden silicone og tatoveringer og mener ja når de siger nej og mændene tænker normalt på det samme hele året rundt.

 

Men i serien der vel efterhånden er oppe på ca 150 afsnit så får man et tilbageblik på ting der har fundet sted og vi møder figurer som Conan Doyle, H.P. Lovecraft, Houdini og Buffalo Bill. 

Fandt lige først sæson til billige penge med de første 13 episoder. 

Når jeg prøver at følge med i serien fra TV2 Charlie, så syntes jeg pludselig at tingene havde ændret sig lidt. Hovedpersonerne virkede lidt ændret. Og det viste sig at man pludselig var begyndt at sende serien fra begyndelsen.

Nå, men for at komme tilbage til Verne:

I afsnit 12 i sæson 2 med titel Werewolves så møder Murdoch op hos Enid & sønnen Alvin.  Enid har givet Murdoch et ultimatum: Hun kan ikke acceptere at Murdoch ikke kan finde ud af hvem af de 2 kvinder han skal bestemme sig for: Patologen Julia Ogden som arbejder på stationen eller hende selv som er tidligere telegrafist og enke. Hendes søn Alvin blev på et tidspunkt væk og Murdoch fandt ham og banede dermed også vejen for en romance. Men som tidligere nævnt, så kan han ikke rigtig fine ud af det med privatlivet.

Men i sidste scene i dette afsnit så møder Murdoch op for at forære Alvin en af sine yndlingsbøger: From The Earth To The Moon. Som de kvikke hoveder vi er, så véd vi jo godt at det er Jules Verne der har skrevet denne bog, for hans navn bliver ikke nævnt direkte.

 Amazing Stories 1928-1934 + Saturn 1957.

Hej!

 Da jeg også har skimmet Amazing Stories igennem for året 1928 - 1932, så kan jeg oplyse, at Jules Verne er repræsenteret således:

1928

january   Robur the Conqueror (or: The Clipper of the Air / Clouds) part 2:2
february   Master of the World 1:2
march   Master of the World 2:2
ikke mere Verne i denne årgang

.

   
.

1929

may   The English at the North Pole 1:2
june   The English at the North Pole 2:2 + The Desert of Ice 1:2
july   The Desert of Ice 2:2
ikke mere Verne i denne årgang. (på dansk:  Kaptajn Hatteras 1+2)

1930-1932:

ikke Verne i disse årgange

Scan af magasinerne med forsider af Frank R. Paul  

.

       

.

1933

july   The Watch Soul (Master Zacharius)

1934

winter 1933 = january 1934   Winter amid the Ice (The Cruise of The Jeune-Hardie) (dansk En overvindring i isen)
may   Measuring A Meridian  1:4
june   Measuring A Meridian 2:4
july   Measuring A Meridian 3:4
august   Measuring A Meridian 4:4 (dansk:  
Paa Opmaaling i Sydafrika)
 

Dette er hvad der er fundet i ovennævnte pulp magasin til dato. Men fandt ham imidlertid også i et digest science fiction magasin ved navn Saturn fra 1957:

# 1  march   Eternal Adam  (L'eternal Adam)  cover af Leo Summers
# 3  july   The Ordeal of Dr. Trifulgas  formentlig cover af Leo Summers (dansk: Dr. Hjerteløs)

Dette sf magasin var kun science fiction i 5 numre. Herefter var det krimi o.l. der var at finde finde.

.

   
   

Der vedlægges scan af Amazing Stories i juli 1933, may 1934 (hvor Jules hyldes ved at gengive monument i Nantes på forsiden), july 1934 og endelig august 1934.

Der vedlægges også scan af Saturn magasinet fra 1957 # 1+3 . Jeg har tidligere leveret forside til dette magasin for # 2 der dog ikke indeholder Verne.

Så slutter vi for i dag.

mvh Per


Jules Verne i Amazing Stories 1926:

.

     

april :  Off on a Comet 1:2

may:   Off on a Comet 2:2 + A Trip To The Center Of The Earth 1:3

june:   A Trip to the Center of the Earth 2:3

july:   A Trip to the Center of the Earth 3:3

august:   Doctor Ox's Experiment  (Le Docteur Ox)

September:   The Purchase of the North Pole 1:2

october:   The Purchase of the North Pole 2:2

november:   A Drama in the Air   (Un drama dans les airs)

december havde ikke jules Verne

.    

may - august 1926 forsider af Frank R. Paul vedlagt.

Da jeg også har skimmet Amazing Stories igennem for året 1927, så kan jeg oplyse, at Jules Verne først kommer igen i December nummeret med Robur The Conqueror del 1:2.

Fandt lige pulp magasinet Amazing Stories der startede i april 1926. Første nummer havde både Jules Verne og H.G. Wells på programmet. Jules Verne var repræsenteret med Off On A Comet del 1:2. Scan af magasinet vedlagt. Cover af Frank R. Paul som også er overgået til en af de ikoniske illustratorer.

.

Som bonus en plakatgengivelse af filmen From The Earth To The Moon fra 1958 samt også et billede fra filmen. Besætningen er ikke så ringe endda: Joseph Cotten, George Sanders og da det også hjælper med lidt kvindeligt selskab, så har man også indforskrevet Debra Paget som datter af Nicholl der spilles af George Sanders.

     

 .

Og da vi er i rummet, så siger jeg på ægte Star Trek vis: "Space - The Last Frontier". Så vi får lige et billede af en rednings-ekspedition der vidst har taget for lang, lang tid. Så de finder besætningen i udhungret form.

.

Her lidt fantasi fra gamle dage som er blevet til virkelighed eller noget som vi måske har til gode?

Så lidt magasiner der prøver at spejde ind i fremtiden:

Science & Invention february 1921: Om muligheden for at gøre sig usynlig. Både bog og film var spændende. Er også set som TV serier. Kommer også i tanke om Philadelphia Eksperimentget der også er blevet til film. Ja, hemmelighedskræmmeri afføder alskens teorier og historier.Der er usynlige mænd og kvinder både hos Verne (Storitz) og hos Well (Den usynlige mand) og her også i "seriøs" videnskab.  Se alle Pers fund på denne sjaskede søndag:  


22. februar: Almost Human.

Hej!

Modtog lige science fiction TV serie i foreløbig 13 afsnit om et venskab mellem en menneskelig politi-detektiv og en android.
Behøver jeg at sige at mit kendskab til serien ikke stammer fra en af de licenskrævende kanaler? 
Men serien er spændende og godt lavet efter min mening. Men selvfølgelig er noget af oplevelsen ødelagt ved de evindelige reklame-afbrydelser. Så vi taler her om kanal 6. Men nu kan jeg se den uden alle de forstyrrende elementer.

.

Mange serier kan være en blandet fornøjelse. Men her en af de glædelige  ifølge mine smagsløg altså. Jeg vedhæfter lige lidt materiale til orientering.
Karl Urban spiller detektiven med lidt følelsesmæssige problemer og som i tjeneste mister sit ene ben.
Michael Ealy spiller android i ny og forbedret udgave og som forstår mangt og meget. Og navnlig vor helt.
Minka Kelly spiller også detektiv og er dejlighed på stationen.

31. juli 2017:

Hej!

 

Ja, "sommeren" er vel mest til lidt indendørs sysler. Så jeg fortsætter min skattejagt.

 

Men nu har jeg modtaget maleriet af Hun baseret på Rider Haggard bogomslag og hvor jeg tidligere har vist scan af billedet som jeg fik til godkendelse.

Og selv om rullen har været udsat for Post Nord, så er det godt det var en forsendelse der kunne tåle at blive bøjet lidt.

Jeg har kun lige beset resultatet og har ikke været i gang med lup eller andre anmelder tiltag. Men jeg er godt tilfreds og glæder mig nu til at gå videre i projektet. Men det bliver ikke indrammet da prisniveauet herhjemme efterhånden er ren science fiction. Ville koste betydeligt mere end selve billedet med porto betalt. Så det bliver nok en skifteramme på 70x100 cm. Når jeg får lavet et foto skal jeg nok vise det. Men jeg har tidligere fået lavet malerier efter ordre og med en fremragende kvalitet.

Måske skulle vi lære at en kop ris kan gøre mirakler, ligesom Polen også kan lave fremragende kvaliteter til under fantasipriser. Nå, ingen politik her.

Men ellers springer jeg fra det ene til det andet i mit forsøg på at bringe orden til samlingen (samlingerne). Så den har også stået på musik registrering. Ja, jeg er en mand med mange laster eller lyster om man vil..

Men ellers har jeg lige skimmet Uge Revyen igennem som jeg fandt i indbunden form fra 1943. Første nummer er fra 28 september 1943 og har den første danske filmstjerne på forsiden: Gull-Maj Norin. Og prisen var 25 øre. Alt i 2-farvet tryk som jeg af en eller anden grund finder spændende. Men jeg kommer til at tænke på at vi jo er under besættelsen, så  det meste af indholdet er af dansk oprindelse. Danske illustratorer og fotografier med alskens ting der kunne interessere folk.

Lægger også mærke til, at kreditering af illustratorer var en mangelvare selv om jeg da fandt en undtagelse hvor Maggi Baaring blev nævnt. Men reklamerne - igen af fremragende danske tegnere - er også interessant at se: Bl.a. Des Asmussen & Povl Norholt. Og så Burne Hogarth's Tarzan på bagsiden. Gad vide om der ligger lidt bagtanker bag at første historie er om diktatoren Dagga Ramba. Blev senere bragt i Hjemmets Julehæfte 1953 så vidt huskes. Men i amputeret form.

Undrer mig i øvrigt over hvordan man under besættelsen kunne bringe denne amerikanske tegneserie. Scan af noget af tegneserien vedhæftet. Original titel er vidst Tarzan Against Dagga Ramba.

Men ellers stødte jeg for nylig også over stort tegneserie album fra Carlsen - if kaldet Comics 5. Desværre for stor til scanneren. Men vi får blandt andet Jens Lyn i farver af Alex Raymond og en historie fra Kong Kylie med Dickie Dare og så lidt Jim Og Piraterne og andre striber som Poeten Og Lillemor, Scarth, Kasket Karl o.s.v.. Som sagt noget i farver og andet i sort/hvid. Prisen var 9 Kr 75 øre i 1973.

Ja, jeg kunne blive ved. Men slutter lige med en bog om film som også dukkede op: A Thousand And One Delights. Og det er selvfølgelig guf for feinschmeckere.

. Gray Morrow har begået Kobrakvinden der skulle være en film fra 1943. Resten kan I selv gætte jer til.

14. marts:  Hvad kassen gemte.

I min daglige  søgen så får jeg lyst til at citere Adam Oehlenschläger. Det jeg eventuelt finder er ikke guldhornene, men måske litterært guld :

Jeg higer og søger  - I gamle Bøger,  - I oplukte kasser - Med speidende Øie...

Nå, men i hvert fald pop litteratur og lignende. Og sikkert ikke noget der hverken får en litteraturpris eller en Bodil endsige en Oscar. 

Kom til at lukke ny kasse op som viste sig at indholde DVD'ere som endnu ikke var registreret viste det sig. For mig er det jo spændende - ellers havde jeg nok ikke anskaffet mig materialet. Spekulerer over om jeg nogle gange er for levende. Man kan jo ikke rumme alt og det hele varer jo kun et menneskeliv. Noget jeg endnu ikke har taget til mig.

Men hvad med en anden udgave af Vokskabinettet? Her en lidt anderledes udgave fra 2005. Men skal endelig ikke sammenlignes med klassikeren med Vincent Price fra 1953. Denne her udgave er en mere ungdommelig splatter film. En lidt interessant forside som for en gangs skyld falder i min smag. Men ud over at vise denne forside så får I lige et foto fra samlingen af den gamle klassiker som på mesterlig vis fremkalder gyset. Uden splatter, men med masser af gys.

.
   


12. april: 

Jules Verne i The Murdoch Mysteries
.

Det var ellers meningen at jeg ikke ville forstyrre dig før Påske. Men i går - hvilket faktisk er i dag, da udsendelsen kom Kl 01:10 fra TV2 Charlie - så skulle jeg lige se afsnit # 119 i Kanadiske TV-serie kaldet The Murdoch Mysteries. Ret interessant serie der foregår i Toronto, Canada  sidst i 1890erne og begyndelsen af 1900 tallet.

Men ud over at hovedpersonen William Murdoch er detektiv og som ud over at opfinde nye teknikker i det at løse forbrydelser, så er han også katolik hvilket jævnligt kommer til udtryk. Lidt følelsesmæssigt har han lamme nosser (undskyld udtrykket)  i forhold til patologen Julia Ogden der arbejder på stationen. Så hun gifter sig med en anden inden det hele igen ender i fryd og gammen.

Men interessant serie fra datiden. Nå, men tilbage til  afsnit # 119 som jeg gravede lidt i. Faktisk er det sæson 9 og episode 5 der er tale om. Titlen er: 24 hours to doomsday og er fabrikeret 2015.

Dette afsnit starter med at Murdoch & Julia har været i biografen og set Jules Verne's De La Terre A La Lune (Rejsen Til Månen), så vi er vel omkring år 1902. Det er noget der optog dem begge. 

Men da det er krimi så får vi mord o.s.v. Men vi støder også på opfinder James Pendrick der eksperimenterer med raketter og missiler. Samtidig introduceres flyvedragt og alt muligt Verne guf. Det vil nok blive lidt for omstændeligt at genfortælle hele historien. Vil blot gøre opmærksom på dette specielle afsnit. Da det er muligt, så leverer jeg 2 bileder fra dette afsnit.

25. august 2017.  Lidt af hvert.

Hej!


 I har  vel også fulgt med i dramaet med "Raket-Madsen" som er en reality sammenblanding af Jules Verne og Agatha Christie.

Ud over at man ikke er præsenteret for alle ting i sagen, så skal der ikke megen raketvidenskab til for at konkludere at noget er helt forkert. Nå, jeg udtaler mig kun ud fra en forholdsvis normal hjerne. Men i dag så jeg at "Breaking News" præsenterede det som næsten en blind mand kan føle med sin stok: Den kvindelige gæst er død og er blevet dumpet i havet. Så man må vente på forklaring, men det er aldrig godt at blive grebet i en løgn. Ja, konklusion kommer vel senere.

 

Men ellers har jeg lige foræret mig selv en DVD om kunstig intelligens med titel: EX MACHINA fra 2015. Meget interessant film om skabt kvinde med kunstig intelligens som er ved at blive lidt for avanceret. Det lykkes hende at manipulere både skaber og elev og slippe ud i friheden. Lidt scan vedhæftet.

     
.

.

.

Og så var der jo også tåreperseren "A.I. - Artificial Intelligence" af Steven Spielberg der jo er kendt for at lave spektakulære film. Ungdomsfilmen om E.T. gik vidst rent ind. Sidenhen kom også Peter Pan og Jurassic Park for nu blot at nævne lidt af det der dukkede op i hukommeren.

Ellers er jeg stadig i gang med oprydning. Nu har jeg også været i gang med filmplakater. Og igen stødte jeg på ting jeg ikke kunne huske. Faldt også lige over plakaten til "A.I. - Artificial Intelligence". Lige som E.T. sætter den gang i tårekanalerne. Lidt scan vedhæftet. Og ud over disse film og andre som jeg også lige skal afdække, så er der jo skrevet mange spændende romaner og noveller om emnet. Fik for øvrigt også set dokumentarfilm fra DR3 i går om emnet. Benproteser, arme og hjerter og hvad der venter os. Fagre voksne verden.

3. september 2017

Fra orienten.

Hej!

 

Faldt lige over DVD fra 1001 nat med titel "Aladdin Og Dødslampen". TV film fra 2012. Mig bekendt har denne ikke fundet vej til Danmark, men her er den.  Men skal spilles på DVD maskine der er bygget til lidt mere end Europa og omegn.  Må jeg sige at generelt hader jeg alle disse kommercielle forhindringer.

Nå, men filmen siger at man skal være sikker på at fremfører sine ønsker fornuftigt. Årsagen er vel delvis velkendt. Men her er ånden lidt mere uappetitelig som man vel kan fornemme. I stedet for at opfylde ønsker vil den kontrollere verden.  Der er ingen for mig kendte skuespillere med i denne produktion.

Dette indspark fordi jeg også lige faldt over bog i lommeformat fra forlaget Thule 1921 med titel Eventyr Af Tusind Og En Nat. Bogen gjenfortalt for den Nordiske ungdom ved A.H. & L. som der står. Hvem det så end er. Bogen er med flere fremragende illustrationer i sort/hvid af ukendt kunstner, men formentlig af udenlandsk oprindelse. Bogen er  på 167 sider. 

     

Dengang spændende men er måske faldet lidt af på den grundet de problemer der efterhånden er dukket op i verden. Men dengang har virkeligheden nok heller ikke været så romantisk som vi i Vesten måske kunne få fornemmelsen af. Som smagsprøve scan af amerikansk pulp magasin Oriental Stories fra 1932. Tidligere med titel Magic carpet.  Ja, hvad der dog ikke udkom af litteratur "over there". Og forsiderne skulle jo være øjenåbnere - hvilket må siges at være tilfældet set med mine øjne. Men diverse malere har også gennem tiderne ladet os kigge indenfor murene og få et glimt af forsmagen på Paradis. For mænd altså.

9. september 2017.

Hej!

 Så var jeg lige i kælderen for at starte med lidt oprydning og overflytning til mit nye og større rum. Samt registrering.

Ja, så overraskede jeg mig selv igen. Fandt Tarzan bog fra Steen Hasselbalchs Forlag som må være den første i rækken: Tarzan Abernes Konge. Uden illustrationer og uden årstal for udgivelsen. Men måske omkring 1912?

Forsiden er tilsyneladende inspireret af amerikanske bog hvor forsiden er af Fred J Arting. Men den danske ligner med  meget små nuance-forskelle, så dansk kunstner har været inde over. Scan vedhæftet. Bogen er på 197 sider og har autoriseret oversættelse ved Anna Brosbøll.

Og så skal jeg endnu engang tilbage til mit møde med science fiction forbudt for børn (tror jeg nok). Så enten var jeg blevt 16 år eller tæt på. Det var en af de første jeg så. Fra Hammer Film i England og titel: The Quatermass Xperiment fra 1955. 

Handling:  I England i 1950erne returnerer professor Quatermass' raket til Jorden, men 2 af de 3 besætningsmedlemmer mangler og den overlevende astronaut er ude af stand til at kommunikere. Og hans ene arm er svulmet voldsomt op. Scan af DVDens forside vedhæftet som meget ligner den danske filmplakat af Kurt Wenzel.  TV serien der startede løjerne består af 3 episode film: The Quatermass Xperiment,  Quatermass II og endelig Quatermass And The Pit.  Ja, dengang  skulle der ikke så meget til for at begejstre. Og fra en tid hvor sort/hvid film var fremherskende grundet omkostningerne.

Hammer Film er jo kendt for især gyser og eventyrfilm. Tænk på Dracula & Co med Christopher Lee og Peter Cushing.

Münchausen genopdaget.

 
Da jeg nylig i oprydningen faldt over bog fra Hernov's Forlag 1971 med titel "Friherre von Münchausen's Vidunderlige Rejser Og Eventyr Til Vands Og Til Lands" så fik jeg lyst til bidrage med denne klassiker inspireret af - ja, gæt engang - retssagen mod Raket-Madsen som i går den 5.9. blev delvis oprullet i retten. 

Det er rigtigt, at man ikke skal dømme folk på forhånd, men i dette tilfælde er det svært at se bort fra Münchausen der med det samme dukkede op i min førerbunker. Undskyld, men hvor dum og naiv har man lov at være.  Og jeg skal nok lade være med at fortælle at der hverken er savfisk eller hajer i indre danske farvande og når nogle taler om at tabe hovedet, så er det  i overført betydning. Nå, ikke mere om denne makabre historie der vidst bekræfter mig i mine tanker om muligt motiv. Men ikke at han vidst er dybt psycho. Det er jo svært at stille en diagnose uden alle informationer. Og jeg har ingen eksamen ud i dette felt.

Nå, men tilbage til den gode Baron Münchausen:

Bogen er illustreret med 72 træsnit af Gustave Doré. Denne kunstner vel nok mest kendt for sine bibelfortolkninger.

Filmen med Hans Alberts fra 1943 fik jeg set i fjernsynet i sin tid. Men igen næppe fra DR. Et eller andet sted tror jeg der ligger et videobånd med filmen.  Men af en film fra 1943 så kan man godt være imponeret. Lidt smagsprøver vedhæftet. Og så kommer hukommelsen tilbage: Da jeg i sin tid var i biografen i Valby Bio med min far for at se Scaramouche så var der forsmag på denne film. Det eneste jeg som stor purk husker var en badescene der i min ret unge alder fik mig til at spærre øjnene op. At det var fra Münchausen fik jeg ikke fat i. Det kom først senere. Vi genopfrisker også lige badet og et billede fra filmen. Jeg har vel været omkring 8 år på det tidspunkt.


Ud over bogen fra Hernov så ligger der også en stor bog med illustrationer af Arne Ungermann et eller andet sted.

For en gangs skyld så har jeg ikke filmen på DVD og ej heller genindspilningen fra 1988. Men måske senere...?

13. september 2017.

Så var jeg i kælderen for at bringe lidt mere op for registrering og sortering.

De første ugeblade jeg tog op viste sig at være Nordstjernen fra 1891. 

Ja, tilstanden er ikke god. Kan se at jeg har købt på loppemarked for 50,00 Kr idet jeg ikke har fjernet prisen der sad hæftet på  - ren nostalgi.

Nu skal jeg med forsigtige fingre bladre igennem og se om der skulle være noget Verne og Haggard. Kunne godt være tilfældet, idet flere interessante ting smilede til mig fra gulnede og sprøde sider. Men det kommer vi tilbage til.

I posen lå også 2 rollespils-hæfter som jeg sikkert har købt grundet interessante tegninger o.l. Måske har jeg endog tænk på min søn som sikkert kunne bruge de indlagte trading cards. Men han har sikkert fået andre at more sig med. Jeg vedlægger scan af hæftet med titel Dungeon fra april 1992. Nu har jeg ikke så meget forstand på de dele, men er bekendt med titlen Dungeons And Dragons. Men 2 hæfter lå i posen, som rimeligvis stammer fra samme loppemarked. Kan forestille mig at forsiderne har  talt til mig. Da der er lidt pirateri over forsiden, så måske en lille smagsprøve på krydsede knogler og sæson 2 af Black Sails samt genopfriske fra Vanløse Bio: Ørnen Fra Madagaskar også kendt som Against All Flags.

Må jeg omskrive Tove Ditlevsen: Der bor en lille dreng indeni mig som ikke vil dø.

Nu må vi så håbe at Nordstjernen afslører noget. Eller er det kun den første pose der bliver båret op.

17. september 2017

Hej!

Jeg har endnu ikke bladret Nordstjernen igennem, men det skulle gerne ske i løbet af dagen.

Men som tidligere nævnt, så har jeg ikke noget overblik og det med at støtte sig til hukommelsen den går vidst ikke længere.

Hvis jeg ellers kan finde tid, så bevæger jeg mig nedenunder igen i dag for at afdække hvad der gemmer sig.

Og så har jeg endnu mit fjernlager, samt adskillige kasser i lejligheden der endnu ikke er gennemgået.

Indimellem dukker ting op i hukommeren som jeg gerne vil finde igen.

Nå, en dag lykkes det vel at komme i bund med det hele.

Hvad er det det hedder?: Der er desværre for meget støj på linien. Det må vi se at få filtreret fra.

Indimellem får jeg vilde ideer når jeg hører om lokale frimærkesamlere og andre der indimellem udstiller lokalt, ligesom det lokale Radiomuseum har stor success - men nok mest ved at levere materiale til diverse film og fjernsynsproduktioner.

Alle vil jo gerne have oplevelser og der sker da også lidt indimellem her i byen: Ridder og middelalderfestival ca. hvert 4 år her i Ringsted. Men hvorfor skal alt det sjove kun ske i Århus og Kjøbenhavnstrup?

Desværre er meget vidst afhængig af snablen ned i en eller anden kasse. Og uden for meget hjerte.

Nå, jeg tænker og tænker og prøver at befrugte mine hjerneceller med et eller andet.

Men som sagt og skrevet: For meget støj på linien. Det må vi have filtreret fra.

Det er ikke fordi jeg ikke kan samle tingene sammen, men da jeg har ventet på at kunne levere cover scan til GCD, så checkede jeg lige nytilkomne ting fra deres liste over dagens tilbud.

Så mødte jeg King Solomon's Mines igen som tegneserie fra Bear Alley Books 2013. Kender ikke forlaget, men ser ud til at være album.  Men i øvrigt finder jeg  at kvaliteten i dag gennemgående er for nedadgående. Men måske er det mig. Efter at stregkoder er kommet på forsiden og mange andre ting, så har jeg mere eller mindre mistet appettiten. Men den kan måske komme tilbage. Undrer mig over at i Norge blomstrer tegneserierne stadig, hvoimod genren mere eller mindre er døende herhjemme.

Blot et lille bøvs fra mig.

Men da jeg nu så dette album så iler jeg med at bringe det. Så må vi grave videre for nærmere oplysninger.

Nu slutter jeg. Og måske får jeg heller ikke kigget Nordstjernen igennem i dag. Men ellers vil alle ting blive sat til side i morgen, så jeg kan koncentrere mig om hovedopgaven. 

Nu har jeg metodisk været igennem årgang 1891 som faktisk viste sig også at indeholde 1892 - syntes også nok at den var lidt voluminøs for kun én årgang.

Masser af interessante artikler og billeder som givetvis har været noget for datidens unge mennesker. Indholdet bragte os rundt i verden både som fortid og nutid, men også et kig på universet, hungersnød i Rusland og de dansk-vestindiske øer. Ja, vi kom vel næsten hele skiven rundt.

Desværre ikke noget Verne og Haggard men ellers Tolstoj og lignende.

Heldigvis er billederne alle nogenlunde intakte, hvorimod teksten nogle steder manglede grundet iturevne hjørner o.s.v.

Men ligesom illustreret Familiejournal fra denne periode, så er billederne alle pengene værd.

1. august: Malet kopi af Hun-forside:

Men nu har jeg modtaget maleriet af Hun baseret på Rider Haggard bogomslag og hvor jeg tidligere har vist scan af billedet som jeg fik til godkendelse.

Og selv om rullen har været udsat for Post Nord, så er det godt det var en forsendelse der kunne tåle at blive bøjet lidt.

Jeg har kun lige beset resultatet og har ikke været i gang med lup eller andre anmelder tiltag. Men jeg er godt tilfreds og glæder mig nu til at gå videre i projektet. Men det bliver ikke indrammet da prisniveauet herhjemme efterhånden er ren science fiction. Ville koste betydeligt mere end selve billedet med porto betalt. Så det bliver nok en skifteramme på 70x100 cm. Når jeg får lavet et foto skal jeg nok vise det. Men jeg har tidligere fået lavet malerier efter ordre og med en fremragende kvalitet.

Måske skulle vi lære at en kop ris kan gøre mirakler, ligesom Polen også kan lave fremragende kvaliteter til under fantasipriser. Nå, ingen politik her.