Eksempler på Jules Verne udgivelser fra ikke-nordiske lande.


Jules Verne tegneserier fra ikke-nordiske lande.

Den meget udførlige tyske oversigt over JV-tegneserier med bl.a. et imponerende galeri af forsider og mange interessante nyheder fra hele verden:

  http://www.jules-verne-comics.de

 

Se også Andrew Nashs eksempler på www.julesverne.ca/jvcomics.html


 

 homeTegneserier på spansk:

Som bokutgave i stivt papp-bind og farger. Den inneholder 6 historier . Det litt spesielle, er den siste historien, som jeg tidligere ikke har sett som tegneserie; Cirkus-fortellingen om Cesar Cascabel. (Per Johan)
 
En spansk Walt Disney tegneserie med udgangspunkt i en Jules Verne titel:
 
"Viaje al centro de la tierra" udsendt af Ediciones Recreativas, S.A. i 1976. (HWC)

 

Historien sender Joakim von And, Anders And og Rip, Rap og Rup på rejse til jordens centrum, hvor de møder et folk af mærkelige grønne skabninger.

Joyas Literarias Juveniles 1970-1975
Av øvrig nordisk interesse er noen hefter spanske tegneserie-adaptasjonene av 'Reisen til jordens indre', 'Kpt.Hatteras', 'Verdensomseiling under havet' og 'Den underjordiske byen' - som jo omtaler forliset av den norske skuta Mottala .

   


   

Utdrag av innholdet/ illustrasjonene tar jeg også med; 'høydeskrek-kurs' i Vor Frelsers kirke, samtale om Snorres Norske kongesagaer og Nautilus i malstrømmen ved Lofoten.

Por Un billete de loteria’ fra 1973.

   

De som kunne tenke seg å oppleve bildefortellingen i sin helhet, kan besøke denne nettsiden:


[for en tid er passordet: loddseddelens nummer….]
-
 Tegneserier på hollandsk:


"Het Geheimzinnige Eiland", Illustrated Classics (no 21), 1956.
48 s. + omslag. Eneforhandling i Nederland og Belgiê: Van Ditmar, Singel 90, Amsterdam-C. Printed in Denmark.(Mangler tryk på forsiden i feltet til nr. og pris). Nævnt i den Nederlandske bibliografi s. 143 og billede 397(som også mangler tryk i feltet!)
Interessant, at man trykte hollandske IK i Danmark!

De hollandske udgaver af "Stjerneklassikerne", som de kalder "top Illustrated Classics". De er i samme format og udstyr som de danske med papomslag, som nemt slides. De første er trykt i Polen de sidste i Sverige 1970-1974. Som det fremgår af prisskiltet er de også solgt i den flamske del af Belgien.


   


 

No 2 "20.000 mijlen onder zee".
No 9 "De wereld rond in 80 dagen"
No 14 "In de greep van de komeet"
No 40 "De reis naar de maan"
No 62 "Michael Strogoff - De koerier van de tsaar"
 
De er omtalt i den Nederlandske Bibliografi s. 145 og med billederne nr. 411, 412, 413, 415, 416.
Der findes også en top IK af Den hemmelighedsfulde ø, som har no 19. 

 
"De reis om de wereld in 80 dagen", De Panda Uitgaven, 1979. Den er indbundet i rød helshirting med påklæbet billede på forpermen og guldtryk på ryggen. En meget fornem hardcover udgave. Forlægget er fransk udgivet af Michel de L´Ormeraie i 1979.

 
"De reis om de wereld in 80 dagen", Van Goor Jeugdboeken, Elsevier, 1981. Denne er i blankt hardcover. Forlægget for denne er også fransk udgivet af Flammarion i 1980."5 weken in een luchtballon" udsendt af Vivo Press i serien "Vivo helden serie" nr. 14, 1968.

I samme serie har jeg selv tidligere fundet "Michael Strogoff - koerier van de tsaar", som er udsendt i 1967 som nr. 3 i serien.

 

Fra 5 uger i ballon har jeg valgt den side, hvor ballonen er "fanget" af en elefant ligesom på Steffensens boghandlerplakat.
Fra Czarens kurer har jeg valgt billeder med Strogoff med hesten i vandet og bind om hovedet, som filmplakaten og Jespersen & Pio udgaven.
I begge eksempler ses, at det er ikke verdenseliten af tegnere der her er på spil.

   
 

De er begge beskrevet i "Jules Verne bibliografie" 2. tryk s. 144-45 og med billederne nr. 406 og 409.

 
Kendes også på fransk i to udgaver.


Tegneserier på tysk:


Tysk Illustreret Klassiker:

På følgende hjemmeside synes der af være alt om de tyske udgaver. Herfra har viogså lånt følgende eksemplar af Rejsen til Månen.

Fra Bernhard Krauth:

In Germany were 3 different editions of the "Illustrierte Klassiker". In the form you presented on the website there is an old edition and a reprint edition, but the numbers are different. And then there is also "Star Album Illustrierte Klassiker".

 The old edition contains (behind number of the new edition)

 Nr. 2: "Von der Erde zum Mond" (Nr. 15)

Nr. 20: "20 000 Meilen unter dem Meer". (Nr. 35)

Nr. 21: "Der geheimnisvolle Insel". ( Nr. 19)

Nr. 44: "Reise zum Mittelpunkt der Erde!. (Nr. 9)

Nr. 48: "Die Reise um die Welt in 80 Tagen". (Nr. 45)

Nr. 75: "Reise durch die Sonnenwelt". (Nr. 54)

 
Additionaly the new serie contains:

 Nr. 1 Robur der Sieger

Nr. 7 Der Herr der Welt

Nr. 116 Tiger und Verräter (= Das Dampfhaus / Maison à vapeur)

 Star Album:

 Nr. 2 20.000 Meilen unter dem Meer

Nr. 9 Die Reise um die Welt in 80 Tagen

Nr. 14 Reise durch die Sonnenwelt

And then there are the Bruguera - Versions whereof also a few appeared in german:

Nr. 1 Der Kurier des Zaren

Nr. 4 Zwanzigtausend Meilen unter dem Meer

Nr. 6 Reise um die Erde in 80 Tagen                                     

Ny udgave fra 

det tyske forlag Robert Hethke. Forlaget er også kendt fra udgivelserne af Tarzan i fornem udgave, mestendels af søndagssider.

Die Geheimnisvolle Insel som # 19 i serien - den nye nummerering
.


Tegneserier på engelskK

De illustrerede klassikere går tilbage til 1941, hvor A. L. Kanter skabte Classic Comics, der i 1947 blev til Classic Illustrated

Værket om de illustrerede:

Classics Illustrated
af William B. Jones jr.,  McFarland & Co, 2002, med alt om de enkelte hefter, forlag, tegnere etc.

 

Am. udgave 1946 solgt på QXL Norge (Per Johan).

Am. udgave fra 1948 (2. oplag, HWC).  Forside af  Arnold L. Hicks.

Henrik: Den forholdsvis primitive tegnestil i forsideillustrationen er typisk for tiden, og minder mig om mine første tegneserieoplevelser i en tidlig barndom. Der er ikke tvivl om hvem der er helten, hvem der er den skøne pige, der skal beskyttes, og at ulve er farlige og onde. Ifølge bogen Classics Illustrated  udkom Strogoff med denne forside to gange: juni 1946 (Classic Comics), anden gang  september 48 (Classic Illustrated).  Forsiden er tegnet af Arnold L. Hicks, der også tegnede det indre.  Da nr. 51 udkom september 1948 , medens nr. 52 er fra oktober 48, er Henriks vurdering meget præcis. Den nye forside, som vi kender fra alle de skandinaviske udgaver, er også tegnet af Hicks og blev benyttet første gang januar 1954.

     

Classics Illustrated # 34 fra 1948. Og det er Jules Verne's  Den Hemmelighedsfulde Ø eller som den hedder over there:  Mystrious Island. De gamle forsider var anderledes end de senere kendte.  De gamle var vidst alle tegnede, medens senere forsider var malede. I Danmark kender vi jo kun én udgave af de malede forsider.

I oprindelseslandet USA er der mange forskellige udgaver. Viste # 34 findes også i en lidt anden version: Samme tegning, men prisen har flyttet sig over i venstre side.

20,000 Leagues under the Sea. Et nyere genoptryk af Classics Illustrated fra 2010 trykt på en langt bedre papirkvalitet end de oprindelige udgaver.

.Et genoptryk af "A Journey to the Center of the Earth", Classics Illustrated fra forlaget Acclaim Books New York, 1997. Den er i lille format, men med de originale tegneserietegninger i ny farvelægning. Der er tilføjet en del noter og opgaver, så den har kunnet bruges i pædagogisk øjemed.
 Der kom 62 numre i denne serie, hvor Rejsen ...  er nummer 25.Denne forside der stammer fra forlaget Gilberton 1947 Så vedhæftet til orientering. Er nummer 69 i serien.

. 

   

Indkøbt i New York efterår 2017 (bj)

Denne udgave er fra 2011 fra "Classic Comic Store Ltd" nummer 31.  I samme serie er udkommer som 5: Rejsen til Jordens indre, 21: Den hemmelighedsfulde Ø, 26: En verdensomsejling under havet og 47: Fanget af en komet.Dell Four Color comic # 614
fra februar 1955. Tegneren var Frank Thorne. 
et Anders And hæfte hvor vi går i Jules Verne's fodspor: Donald Duck Adventures # 19 og In The Footsteps Of Jules Verne.