Bogkassette.

Man skal bruge:
Tyndt bogbinderpap, ca. 1 mm tykt.
Overtrækspapir med dekoration efter eget valg.
Lim.
Opspændingsgarn.
Almindeligt bogbinderværktøj.

Fremgangsmåde:

1. Skær et stykke pap i bogens højde med et lille tillæg, ca. 0.5 mm.
Bredden skal være 2 gange bogens bredde plus bogens tykkelse, igen med et lille tillæg. Pas på med at måle bogtykkelsen. Man bør måle med et stykke kraftigt karton på hver side, så den færdige
kassette ikke bliver for stram.


2. Bogryggen markeres med to streger på pappet.

3. Skær efter en lineal med skalpel forsigtigt pappet halvt igennemlangs de afsatte streger.

4. Buk pappet over en skarp kant langs ridserne. Fold pappet som vist.


5. Kontrollér, at bogen med sine to kartonstykker kan være inden i det foldede pap.

6. Med en skalpel eller papkniv rettes siderne på kassetten til, så bogen flugter med forkanten.

7. Man kan evt. skære to halvcirkelformede udsnit i forkanterne for senere at lette udtagning af bogen.


8. To stykker pap skæres til så de passer som top og bund i kassetten:


9. Kassetten spændes i en bogbinderpresse med noget materiale (papstykker, et bræt eller lign.) med bogens tykkelse, så siderne bliver parallelle.



10. Toppen limes på med en tynd limkant. Lad tørre godt. Vend kassetten og gentag med bundstykket.

11. I ryggens udvendige hjørner pålimes to stykker opspændingsgarn i bogens højde. Det giver den færdige kassette pæne afrundede hjørner:


12. Overtrækspapir skæres til i kassettens samlede bredde med et tillæg på ca. 1 cm. Højden skal være et par mm mindre end kassetten.

13. To mindre stykker overtrækspapir skæres til, så de passer som top og bund med et tillæg på ca. 1 cm i bredde såvel som i længde.

14. Overtræk til top og bund smøres med lim og sættes på. Inden kanterne foldes ned, klippes små hak i hjørnerne. Glat godt til med falsebenet.


15. Overtrækket til ryg og sider smøres med lim og sættes på, så det overlapper top- og bund-overtrækket. Har man lavet udsnit i forkanten klippes et par snit, så papiret kan foldes pænt ind i
kassetten.



16. Når limen er tør er kassetten færdig. Først nu kan man prøve, om den passer til bogen.