Danske Jules Verne-forlag:

Immanuel Rée & Carl Friess 1876 - 1879

Immanuel Rée (1825 - 1859) havde en musikhandel og forlag i Klosterstræde i København og udgav noder og bl.a. Tidsskrift for Musik 1857-59. Immanuel Rée med ovennævnte forlag er muligvis en søn, der sammen med bl.a. Carl Friess udgiver en række bøger omkring 1870, herunder en enkelt roman af Jules Verne.

A.  Roman af Jules Verne udgivet på forlaget Immanuel Rée og Carl Friess 1879.

  • Det sorte Indien. Immanuel Rée & Carl Friess 1879. Oversættelse efter den franske Originals 14.de Oplag. 217 sider. Med xylografi af H.P. Hansen (portræt af Verne). (oversat af Rich. Kaufmann ifølge Vebel, fremgår ikke af bogen).
V. Pio opkøbte forlaget og restoplaget af Det sorte Indien i 1883.



Meget sjældent, uindbundet eksemplar med Hansens xylografi på forsiden




B. reklame for Det sorte Indien.

I "Nær og Fjern" fra 15/12 1878 reklameres for "Det sorte Indien" fra Immanuel Rée og Carl Friess´ Forlag. Den betegnes som "Nylig udk.". På titelbladet står 1879 - så det er da en ny oplysning, at bogen i virkeligheden er udkommet i slutningen af 1878!



C.  Almanak fra Immanuel Rée 1875, parodi på Kaptajn Hatteras, der også udkom i 1875 på Andr. Schou.

  • "Store Nordiske Almanak" for 1876. Udgivet af Immanuel Rée´s Forlag - nok trykt i 1875. 
Som der står: "80000 Mile gennem Kjøbenhavn....";  "af kaptajn Hattelas";  "Fortalt af Julius Werner".
Det har været ret aktuelt - samme år som Schous udgave af "Kaptajn Hatteras" og det siger vel lidt om, hvor kendt Jules Verne er blevet på 3 år siden den første udgivelse i 1872.






Hansen, Hans Peter 

1829 - 1899, født og død i København, oprindelig urmager, men blev xylograf med speciale i portrætter og bogillustrationer.  (i xylografiet anvendes meget hårdt endetræ, især buksbom og kristtorn, hvilket betyder, at kunstneren kan arbejde med finere værktøj og gravere meget tynde streger. Selve trykningen er den samme som ved træsnit). 

Det er interessant at sammenligne Hansens portræt med Henriks signerede fotografi af Verne.  Her vist sammen med en spejlvending af samme foto. I 1879 bringer tidsskriftet "Nutiden" et stort portræt af Jules Verne, tegnet af Meyer. Sandsynligvis har Meyer benyttet det viste fotografi som forlæg for sin tegning, men altså spejlvendt JV. Og derpå har Hansen benyttet Meyers portræt til sit xylografi. 

 

   

Meyer + Hansen

Et Hansen xylografi af Tycho Brahe fra samme periode.