Danske Jules Verne-forlag:

Science fiction Cirklen.

Science Fiction Cirklen blev grundlagt i 1974 og har siden stiftelsen udgivet en mængde bøger og hefter om og med science fiction. Siden starten har tidsskriftet Proxima været cirklens flagskib.  Desuden udsender cirklen et internt medlemsblad Novum også fyldt med nyheder, anmeldelser og artikler om S.F.  

Første og et nyere nummer:
   

Følgende numre er særlig interessante, når det gælder Jules Verne.
Proxima:

PROXIMA, nummer 19, sektion 2, 1979

Et særnummer om JV. Der er to artikler: Sam J. Lundwall: Jules Verne 1828-1905 og Cay Dollerup: Teknologidyrkerne: Jules Verne. Det sidste er 13. afsnit af en lang, fin serie om "ur-science fikction". Og så er der en anmeldelse af Susanne Vebels bog.



Proxima nr. 58, fra 1993 med en artikel på 17 sider:  Marc Angenot: Jules Verne, den sidste lykkelige utopiker. Artiklen er opr. udgivet på engelsk i 1979. Interessante betragtninger om Jules Verne som beskriver af cirkulation (skrevet som man nu skrev dengang i halvfjerdserne). 

Et enkelt citat  fra dengang man skulle kende sin Marx:

Fogg er det bevægelige legeme og Figg er det faste, en forhindring for kredsløbet, et forsøg på at sende det cirkulerende guld tilbage til den "faste" kapital i Bank of England, offeret for bankrøveriet. Denne forveksling af Phileas Fogg med en guldtyv er værd at understrege. I det økonomiske billede, jeg skal beskrive, er guld en imaginær ækvivalent til kapitalisering, dvs. noget stillestående, i modsætning til varenes cirkulation i det kapitalistiske systems aksiomatiske paradoks.

osv. osv på 17 sider, stakkels Verne !  Men måske historisk lidt interessant, hvordan man tolkede , ikke i middelalderen, men for kun 35 år siden.



PROXIMA, nummer 64,  1996.

Artikel af Bruce Sterling: Midnat på Rue Jules Verne (oversat fra tidsskriftet Science Fiction Eye), især om den unge Jules meriter.



PROXIMA, nummer 82,  2005.

temanummer om Jules Verne i anledning af 100 årsdagen for hans død.  

Artikel af Timothy Unwin: Jules Verne og hvordan han håndterede sin tids forandringer (fra science Fiction Studies nr. 95, 2005).

Tre interviews med Jules Verne:
  • Hjemme hos Jules Verne, med Robert H. Sherard (januar 1894)
  • Gensyn med Jules Verne, med Robert H. Sherard (oktober 1903)
  • Et besøg hos Jules Verne, med Gordon Jones (juni 1904).

PROXIMA nr. 96, efterår 2012.

Heri Bjørn Larsen:  Jules Verne og opfindelsen af science fiction (foredrag holdt på Fantasticon 2012).


Desuden af interesse:
Niels Dalgaard: Litteratur på dansk om science fiction. En selektiv bibliografi. 2006, 318 sider med 1372 henvisninger til artikler mv. fra perioden 1856 til 2004. der er ca. 30 henvisninger til artikler om Jules Verne fra aviser og tidsskrifter og enkelte bøger.