Brug og misbrug af Vernes navn og romaner:

Jules Verne og forfatterne.





Martn A. Hansen (1909 - 1955), dansk forfatter.



Fra "efterladt optegnelse 7.3.40", citeret fra Jan Nissen: "Den unge Martin A. Hansen", Gyldendal  1974, s. 26:

I Aarevis betød Jules Verne dog mere (end B. S. Ingemann). Min Farbror havde en fuldtallig samling af hans oversatte Bøger, og jeg har næppe læst nogen af dem mindre end 10 Gange. Efter hvert besøg havde jeg altid et par af dem med hjem og havde desuden under besøget læst to andre ...

Det drejer sig givet om de røde bind fra Kunstforlaget 1913.


Selma Lagerlöf  (1858 - 1940, Nobelpris 1909). Svensk forfatter.

Fra Jean Cl.: Hittade en kul sak i Selma Lagerlöfs novell "Luftballongen" publicerad 1908. Novellen börjar på ett tåg. I en tredjeklasskupé sitter tre personer, en far och hans två söner på väg till Stockholm. Gossarna läser gemensamt i en Jules-Verneroman som har titeln "Sex veckor i ballong". Boken är mycket nött men gossarna kan den nära nog utantill. Även om Selma har utökat ballongfärden med en vecka är hon mycket väl medveten om att den försiggår i Afrika. Annars är novellen ganska typisk för Selma. Grusade förhoppningar, hat, hustrumisshandel, fylleri, alkoholism och slutligen en tragisk olycka i vilken gossarna omkommer. Mvh / Jean C.

(Smukt eksemplar af Lagerlöf bog, skænket af Jean Cl.).


  

Benni Bødker (f. 1975, dansk forfatter).

Han er uddannet cand.mag. i dansk og filosofi og arbejder som forlagsredaktør samt underviser på Forfatterskolen for Børnelitteratur. 

Benni Bødker har udgivet en skole-antologi med noget Verne (se Gyldendal). Jan har bl. a. har skrevet "Kaptajn Prometeus", hvori Jules Verne spiller en vis, mindre rolle.



Og endvidere har Benni skrevet "Jagten på den hemmelige bog", hvori Verdensomsejlingen dukker op.



Per Oluf Enquist (f. 1934, svensk forfatter).
Per Olof Enquist (modtager af Nordisk Råds litteraturpris mm.) anser i sin selvbiografi "Et andet liv" sin "gendigtning" af
"Den hemmelighedsfulde Ø" med titlen "Kaptajn Nemos bibliotek" for sit mest centrale og afgørende værk.

   
Under skrivningen viste der sig ligesom en hemmelighedsfuld velgører á la Nemo (betyder: ingen) , mens han skrev den på et Minesota-center og reddede ham fra alkoholismen (Hans Ole Krebs Lange, sognepræst).  Se om "Kaptajn Nemos bibliotek" under forlaget Høst & Søn.

Mette Vinge:

Mette Winge
omtaler i Politikens kronik den 24. juli 2010  "Min far og jeg" , at osse hun er blevet tvunget til at bestige Frelserkirkens tårn. Roald Als har en nydelig tegning af situationen.

Kroniken rummer erindringsglimt om forfatterens far. Hun skriver om, hvordan faderen slæbte hende med op i alle mulige kirketårne:

Den værste oplevelse var Vor Frelsers kirketårn. Jeg har aldrig glemt min rædsel, da jeg stod deroppe, hvor trappen snævrer sig ind, og vendte mig om for at gå ned igen og så byen ligge dér langt, langt nede under mig.  Jeg klamrede mig til rækværket, som ikke er synderligt højt, og gjorde alt for at beherske min rædsel. Hvordan jeg kon ned, ved jeg ikke.
Senere viste det sig, at min far også¨havde det svært med højder, men hans kirketårnsprogram byggede på en antagelse om,  at jeg var vild med at klatre op i tårne og stå og se ud over byen ...




Vi kender jo et helt tilsvarende træningsprogram fra Rejsen til jordens indre.  Tak for lån af tegningen til Roald Als.

I øvrigt kender vi Mette Vinge fra hendes doktorafhandling   Dansk børnelitteratur 1900 - 1945 - med særligt henblik på børneromanen,  se under Gyldendals Forlag.


Gunnar Jørgensen  (1896 - 1963, dansk skolemand og forfatter).


Skrev 11 bind i en serie om Flemming, hvor første bind udkom i 1918.

For nylig udkom den store og meget flotte bog om den danske tegner Axel Mathiesen.   Her to forsider til samme bog  Flemming og Kvik, seriens bind 3. De to eksemplarer er fra hhv. 1935 og 1961.

     

Man ser en vældig udvikling i Mathisens tegninger.
Når lige denne roman er værd at nævne, er det fordi den opfindsomme Kvik opfører en dukketeaterforestilling fordi han mangler 1,98 kr.:




Og udenfor Norden er der naturligvis masser af forfattere, der henviser til Verne som inspiration.
H
er indledningen til Mario Vargas nobelföreläning 2010:I

 Nelson Bond:

"Den gamle bogkælder", Selskabet Bogvennerne u. år. Nr. 77 af 1200 nummererede eksemplarer. Illustreret af Frits Bruzelius. Oversat af Henri lassen. 36 s.

 
Det er en grusom historie om en forfatter der er ved at skrive sin "mesterroman", da han besøger "Den gamle bogkælder".
På hylderne står bøger af kendte og mindre kendte forfattere, men titlerne er forvirrende, da de ikke passer med noget, der er kendt.
S. 24-25: "Marstons blik fulgte hjælpeløst den gamles håndbevægelser.han så navne, der var lige så velkendt som hans eget,
men titlerne havde han ingen sinde drømt end sige hørt om: "Huleboerne" af Jules Verne. "Hvad er det usete" af Charles Fort. ........
 
Historien ender med, at det afsløres, at det alle er bøger forfatterne har skrevet på, men aldrig fået udgivet - de døde inden!
Så her får vi serveret titlen på en uskrevet bog af Jules Verne.

Ib Michael:

Jyllandsposten anmelder 18. sep 2015 Ib Michaels bog "En anden sol", der favner naturvidenskaben.
Der foretages en jordomrejse under havets overflade, da personerne regner med, at en supernova vil smadre jorden.
Anmelderen, Erik Svendsen, kommenterer dette med "Jules verne, go home". 



En anden sol.



Dagens Politik indeholder en anmeldelse af Ib Michaels nye bog.  Her skriver Bjørn Bredal bl.a.
.
Her kommer en kærlighedshistorie under havet plus en mordgåde samt især: en fire hundrede sider lang kærlighedserklæring til Jules Verne og "En verdensomsejling under havet". Romanens fire hovedafsnit er prydet med de originale illustrationer fra førsteudgaven, mens romanens sidste side er en række ikoner, som kan skannes, så man når frem til hjerneudvidende sider på nettet ...


  Niels Lyngsø:

I Niels Lyngsøs nye bog Min ukendte bror (Gyldendal 2015) støvsuger den videbegærlige Hans-Peter Skovlunde bibliotek:

Hans-Peter kunne godt lide Gyldendals røde klassikere, især dem der var skrevet af Jules Verne. Da Skovlundes Biblioteks beholdning var sluppet op, skaffede bibliotekaren flere Jules Verne-bøger fra hovedbiblioteket i Ballerup. Dem fik Hans-Peter også hurtigt læst.
- Er der ikke flere?
- Nej, jeg har undersøgt det. Du har læst alle dem, der findes på dansk.
- På dansk? Findes der også nogle på andre sprog?
- Jo. Jules Verne var fra Frankrig, han skrev på fransk.
- Så vil jeg lære fransk !

Så endnu en helt har meldt sig i dansk litteratur !

Umberto Eco:




 For nylig døde den fremragende italienske forfatter Umberto Eco (Rosens Navn m. fl.), og i den forbindelse er det værd at bemærke, at Eco var en stor beundrer af Jules Verne, som han havde læst som barn og stadig var fascineret af.

Et lille uddrag af, hvad Eco bl. a. skrev om Verne:

 "Endnu en årsag til denne fascination er, at mange futuristiske fortællinger, når de læses i en senere tidsalder, hvor denne fremtid allerede er kendt, efterlader læseren en smule skuffet, fordi de ting, der i virkeligheden er sket og de opfindelser, der er virkeliggjort, er mere fantastiske end de, der i sin tid blev udtænkt. Med Verne er det ikke sådan: Ingen atomdrevet u-båd vil være mere teknologisk avanceret end Nautilus og ingen jumbojet vil nogensinde være så beundringsværdig som Robur Erobrerens majestætiske propeldrevne fartøj .... "