JULES VERNE Spil

 
   

Det ældste danske Jules Vernespil (1876):


Annonce fra  forlagt C. E. Sørensen & Comp., Vesterbro - Kjøbenhavn for et spil: "Jorden rundt i 80 Dage" Nyt underholdende Selskabsspil. Pris 2 Kr.
Henrik: Dette er det andet spor af et tidligt Jules Verne spil på dansk. Første gang jeg fik et spor efter et tidligt spil var hos dukketeaterforretningen på Købmagergade(som nu er lukket). der fandtes et farvebillede af en spilleplade fra et spil bygget på "Jorden rundt i 80 Dage" som angiveligt skulle befinde sig på Nationalmuseet, Jeg har en forespørgsel på Museet, men har endnu ikke fået svar. Måske det er dette spil, der er tale om. Nummeret af "Nær og Fjern" er fra 3. december 1876.


Tilsvarende reklame for et svensk spil: (fra december 1876 i Dagens Nyheter, (så mon det ikke er det samme spil)Fra Ib Varnilds indledning til  "Alfred Jacobsens Danske Billeder", Høst & Søn 1974.
 
Der skriver han om Alfred Jacobsen: "Alfred Jacobsen blev født i København 1853 og uddannet som litograf hos kunsttrykker Th. Berg. Senere supplerede han sin uddannelse ved rejser i udlandet og besøgte bl. a. verdensudstillingerne i Wien 1873 og i Paris 1878, 1889 og 1900. Allerede i 1874 etablerede han sin egen litografiske anstalt i København, og kort efter begyndte han selv at udgive sine ting. Han udsendte således i 1876 et par selskabsspil: "Jorden rundt i 80 Dage" og "Skøiteløberspil", og i 1877 et selvkonstrueret og aktuelt "Russisk-Tyrkisk Krigsspil". "
 
Som kilde til bogens illustrationer (og måske andre oplysninger?) nævnes: "Dansk Folkemuseums samling i Brede".
 
Der kunne være en mulighed for, at Alfred Jacobsen er den litografiske trykker til det spil, som C. E. Sørensens Forlag reklamerer for i 1876; men der er selvfølgelig også den mulighed, at der findes 2 spil.
 

Et "bræt"spil fra Hjemmet (1958):

Hjemmets jul nr. 50 - 16. december 1958 - 85 øre. 

Tegnet af danskeren Vilhelm Hansen (Rasmus Klump)

Samma spel fanns med i svenska tidningen "Hemmets Journal". Notera att färgerna skiljer sig från de i Hjemmet. Jag vet ej vilket tidningsnummer men det kallades "Julspel" och i texten står att: "(filmen) nu visas på svenska biografer" så det tyder på att den publicerades ungefär samtidigt som i "Hjemmet" (Leif S)

Et spil fra Friluftteatrets program (1972):


 

 
Jules Verne-kortspil (1978, Per Johan):
 
I følge vedlagt info skal spillet være laget i forbindelse med 150 års-jubileet for JV´s fødsel i Nantes.

Utgitt av:
Grimaud 1978
 
 

Et tysk Vernespil (Lejf, Henrik, Per Johan) (1986):

Henrik: Ang. spil: Jeg har nu sammenlignet med de 2 versioner, jeg har af "Jorden rundt". med nyanskaffet af Lejf:
 
På Lejfs (og mit ene) står: "c (med cirkel om) 1986 by Otto Maier Verlag Ravensburg. 822 122" og spillepladen har runde felter.
 
På mit andet står: "c (med cirkel om) 1986 by Otto Maier Verlag Ravensburg . 822 121" og spillepladen har ottekantede spillefelter.
Min datter har fortalt, at hun spillede det med de ottekantede felter i sit fritidshjem(og det har været engang i firserne).
 
Nummereringen tyder på, at 822 121 er før 822 122 - og at det har været lanceret i Danmark få år efter det tyske.

Norsk version af samme spil (Per Johan):

Finsk version:

Jules Verne-brettspill: Kosmos Verlag 2008. Reisen til jordens indre (Per Johan)Cykelspil fra nov. 2011..


Derfra er der endnu et link til et verdenskort og antal kørte kilometer.
Herfra er der en række knapper. Ingen Philead Foog, men en  Lord Oswald Grimsby Holmsworth Senior III.


Jorden rundt på 80 dage

6. - 8. klasserne i Fredericia var i august til november 2011 inviteret til at deltage i en helt ny cykelkampagne 'Jorden rundt på 80 dage'. Hver klasse fik tildelt 2 GPS enheder, og på skift skulle børnene cykle med dem, således at de tilsammen skulle prøve at nå hele jorden rundt - 40.000 km - på 80 dage.
Cykelturen bringer Dr. Glob og eleverne rundt til kendte og mindre kendte steder i verden, hvorfra Dr. Glob sender postkort hjem om mærkværdige fænomener, som han observerer. Så udover sjov motion og fede præmier kan eleverne også lære en masse om berømte turistattraktioner, lokale trafikforhold og andre skøre ting, som Dr. Glob hitter på at skrive hjem om.
Ruten går fra Fredericia til Paris, Frankrig - Madrid, Spanien - Casablanca, Marokko - Cairo, Egypten - Bagdad, Irak - New Delhi, Indien - Beijing, Kina - Ulaan Baatar, Mongoliet - Magadan, Rusland - Anchorage, Alaska - Los Angeles, USA - New York, USA - Nuuk, Grønland - London, England - Berlin, Tyskland og slutter, hvor det hele startede i Fredericia, Danmark.

 


 

 Til Verne-portalen