Danske Jules Verne-forlag:

Centrum (1995).

Om forlaget:

Centrum var et
 
dansk bogforlag, der blev grundlagt 1979 af Jyllands-Posten. Forlaget introducerede bl.a. Salman Rushdie på det danske bogmarked. Desuden bør nævnes Otto Steen Dues gendiktninger af græsk og romers litteratur (Ovid, Vergil, Homer). I 1999 solgte Jyllands-Posten Centrum til Bonnier-koncernen. Fra 2003 blev forlaget en del af det ligeledes Bonnier-ejede Lindhardt & Ringhof, hvormed navnet Centrum forsvandt. Forlaget gik over til Egtmont i 2007.  
På Centrum udsendes et enkelt bind Verne.Jules Verneudgivelsen på forlaget Centrum:

  • Paris i det 20. århundrede. Centrum 1995. Oversat fra fransk af Anne Chaplin Hansen. 176 sider.  Tryk: Narayana Press.  ISBN 87 583 0877 6.


Bogen var en nyfundet roman, der kom frem i 1994. Det var en af de første romaner, Jules Verne skrev, men aldrig fik udgivet. Der er i bogen et forord om manuskriptets skæbne. Desuden er der 12 sider noter, for at lette læsningen. Med kort over Paris og 1 tegning. Se anmeldelse  af bogen.  Forsiden og  illustrationen er af Francois Shuiten.

Noterne bag i desværre er oversat til dansk uden hensyntagen til de ændringer i romanen, der skyldes oversættelsen, f. eks. udeladte navne, små forskydninger i sidetal etc. Francois Shuiten.

Underligt nok nævnes forsidetegneren ikke i den danske udgave. Shuiten er født i Brussels i 1956, og er mest kendt for det meget interessante tegneserieprojekt De hemmelighedsfulde byer ( Les Cités Obscures: 1983- , 11 albums, ca. 7 er oversat til dansk, sidst "Den usynlige grænse" , Faraos Cigarer 2006). Værket er skabt sammen med Benoît Peeters. De hemmelighedsfulde byer er gennemstrømmet af direkte og indirekte Jules Vernerelationer, se f.eks. anvendelsen af det snoede tårn i bind 4 Vejen til Armilia.Anne Chaplin Hansen (f. 1924) dansk forfatter, oversætter, teater- og litteraturanmelder.