Jules Verne-filmatiseringer:
VE  36 - VE 60.

 
 

VE 42: Foran flaget. Face au drapaux .

Tjekkoslovakiet 1958: Vynález zkázy, Kaptajn Nemos sidste bedrift, Den dødbringende opfindelse.


Plakat af Søren Breum

Prod.: Ceskoslovenský Statni Film
Instr.: Karel Zeman
Længde 2350 m, 86 min
Dansk prem.: 17.11.1964 i Atlantic Bio + vist under den czekiske filmuge i 1962.
Blanding af de gamle originale illustrationer fra Hetzel-udgaver og "moderne" film. 

Tysk DVD (Nils sep. 2011)

 Fehrmanns omtale

Omtale:

A. Program fra Filminstituttets bibliotek fra Filmmuseets fremvisning af Karel Zemans "Vynález zkázy" (1958) med den danske titel: "En djævelsk opfindelse", som delvis bygger på "Face au Drapeau".

I programmet står, at det er en premiere, og at filmen blev vist 5. - 9. november 1962.
Men i Susanne Vebels bog står, at den havde prémiere i Atlantic Bio 17. november 1964!! - under navnet "Kaptajn Nemos sidste bedrift". I kuverten med programmet ligger en del presseklip - bl. a. fra 18. og 19. november 1964!! Så noget kunne tyde på, at den er vist 17/11-64 i Atlantic. Det betyder, at der kan findes et program fra Atlantic, selvom de ikke har det på Filminstituttets bibliotek. 
Som en supplerende oplysning kan oplyses, at filmen blev vist i dansk TV i 1988 og d. 14/1 1994 (hvor Henrik så den). 


 

B. Filmplakaten fra Det danske Filmmuseum med Danmarkspremieren på Karel Zemans "Vynalez zkazy" ("En djævelsk opfindelse") , Tjekkoslovakiet 1958. Plakaten reklamerer for 4 film, men billedet er fra Jules Verne filmen - et meget fint s/h billede.

C.  I "Kosmorama" - Det danske Filmmuseums Tidsskrift, findes i 5. Årg. Nr. 38 fra oktober 1958 en omtale af Zemans film. I 9. Årg. Nr. 62 fra april 1962 findes afgørelsen i "Kosmorama"s årlige filmplakat-konkurrence, som dette år var arrangeret sammen med Kunsthåndværkerskolen, hvis elever fra ældste klasse i reklametegning havde set 2 film: Ingmar Bergmans "Fängelse" og Karel Zemans "Vynalez zkazy". Disse film var valgt, fordi de ikke havde været vist kommercielt, og fordi der derfor ikke fandtes plakater til filmene. Der blev 30-40 plakater. 

Blandt de 2 bedste valgtes Søren Breums til "En djævelsk opfindelse" og blandt de ialt 9 der blev særligt fremhævede var også Gerd Rindel Andersens til samme film (herunder).

D. I Bjørn Rasmussens bog Film i tiden, Gyldendal 1958, omtales Todds "Jorden rundt" og Karel Zeman´s "Vynález zkágy" (En djævelsk opfindelse), hvorfra der bringes et billede. 

Bjørn Rasmussen skriver om filmen: "Med extra glæde oplevede man 1958 Karel Zeman´s satirisk festlige og stilistisk blændende Jules Verne-film En djævelsk opfindelse, der i lige grad egnede sig for de voksne og børnene.". 
Imponerende billede af de 2 kanoner og de meget små mennesker ved rælingen!!

E. Zemans filmudgave:

.


.

    Et billede af "pladeomslaget" fra den tjekkiske filmatisering af Foran flaget. Det er den samme nyrestaurerede udgave, der blev vist i Cinemateket tidligere på året. Ud over BluRay-pladen er der et tolv siders hæfte med omtale af filmen og Karel Zeman.

 

F.  Plakat for visning af Karel Zemans film

fra Saint-Sebastien Sud Loire(efter aftale med Jules Verne Museet i Nantes) med interessante billeder fra filmen.

VE 56: Fyrtårnet ved verdens ende.

USA/Spanien/Lichtenstein 1971: The Light at the Edge of the World.

Instr.: K. Billington
Prod.: Bryna / Jet Films / Triumfilm

Miniplakat med reklame på bagsiden.

Dansk prem.: 03.12.1971 i Kinopalæet
Længde 3325 m / 120 min
Denton: Kirk Douglas . Kongre: Yul Brynner Fehrmanns omtale


 

  USA 1974: The Island at the Top of the World.

Instr.: R Stevenson
. Prod.:  Disney

Dansk prem.: oktober 1975 i Metropol, Rialto 2, Ballerup Bio, Aalborg, Århus og Odense. Længde 94 min. Med D. Hartman, Donald Sinden og ...

"En rigtig eventyrfilm i Walt Disney-Jules Verne tradition". Har ikke meget med Verne at gøre.Men billedet og titlen kan jo med lidt fantasi give mindelser om "Fyrtårnet ved verdens ende", Roburs luftskib, vulkanen på "Den hemmelighedsfulde ø" og handlingen i "Issfinksen" (filmen foregår et sted nord for Skandinavien). Reklame for filmen kan ses på bagsiden af Anders And nr. 41 fra 6. oktober 1975.