Franske Jules Verneudgaver.

Forlaget Hachette.

Hachette er et fransk bogforlag, der blev grundlagt 1826 i Paris af Louis Hachette (1800-64). Groupe Hachette er i dag et af Europas store mediekonglomerater involveret i tv- og filmproduktion, ejer radiostationer i syv lande og har et af verdens største distributionsnet for trykte medier. I Groupe Hachette indgår flere forlag i Italien, Spanien og USA samt af franske bl.a. Fayard og Grasset & Fasquelle.  Hachette overtog Hetzel og dermed Vernes romaner i 1914. 

I "Verniana" findes en udførlig artikel om Hachettes Verneudgivelser.

Hachette diverse
Diverse Hachette.


E
n Hachette-utgave fra 1922, med novellesamlingen Hier et Demain, med alle illustrasjoner. Spesielt bildene tilhørende "2889" og "Adam" har jeg ikke fått sjansen til å studere tett på før. Ei heller de tillagte fotnoter merket (sønnen?) MJV. (P-J)
        
Boken er i utvendig utstyr temmelig lik den velkjente apokryfe Hetzel versjonen av samme acantus-cartonnage fra ca.12 år tidligere, og i meget god stand.

Hachette med overtrykt pris. Formodentlig fra tyverne. Skrifttypen er ret lille og illustrationerne er udeladt, ellers kan det ikke presses ned på så få sider.


"20.000 lieues sous les mers" 2ieme partie i Hachettes shirtingsindbundne udgaver (denne desværre uden papiromslaget) fra 1920´erne til 1940´erne?


2 Hachette-bøger "Michel Strogoff" I-II i grøn shirting uden omslag

    

Et par bind i den ældre version, før de fik titlen Bibliotheque Verte, og som er ca 1 cm højere. Begge dateret 1929 og illustreret af Henri Faivre.

     3 beskedne hæfter med Les enfants du capitaine Grant, uden årstal, 95 + 94 + 95 sider, tospaltet tekst, forsidetegning af Zier, illustrationer (mange) af Riou.

   

 2 bind fra 1936.

     


"Mathias Sandorf" fra Hachette i serien "Les Intégrales Jules Verne" fra 1980. Det er jo en af facsimileudgaverne med
imiteret Hetzelbind i karton og med de originale illustrationer af Benett."Jonathan". i  en Hachette udgave fra 70'erne 
 
Det er den "version originale", som La Societé Jules Verne udgav i 1989 i begrænset antal med et oplysende forord af Olivier Dumas, som fortæller om denne versions historie.

et par af de lidt større bøger fra Hachette: L'Île mysterieuse, 1977, og La chasse au meteore efterfulgt af Hier et demain, 1983.


Paris au XXe Siecle og Une Ville Ideale, Hachette, 1995.
Meget nydelig bog med guldtryk på tre sider. Meget tykt papir. Førpris 58,50, nedsat til 38 euro.
Gondolo, Simone Vierne med flere har bidraget med indlæg sidst i bogen.
Nogle manuskriptsider er aftrykt med Hetzels noter.
Verne var meget ydmyg i sin brevveksling med Hetzel, idet han ofte undskylder meget, at han ikke er nogen erfaren forfatter og endnu ikke har fundet sig til rette med sproget.


      

Et lille hæfte med en teaterudgave af Les Tribulations d'un Chinois en Chine af Claude Farrére og Charles Méré fra 1931 - komedie i 3 akter. På omkring 40 sider nås hele forløbet. På omslagets inderside er der reklamer for Bibliotheque Verte, ganske interessant. (Nils)     

"Deux ans de vacances".

     

Hachette. L´Idéal Bibliothéque", 1960. Illustreret af Francois Batet. 192 s. (Forkortet).
Tryk: Brodard-Taupin Imprimeur-Relieur, Coulommiers, Paris.
Indbinding: Brodard-Taupin - kunststof som imiteret pergament med dekorationer af grønne linier og guldstjerner.
Serien starter i 1950 og omfatter åbenbart flere Jules Verne titler. 

Hachettes "Galaxie"-serie


Un capitaine de quince ans, som skulle være fra 1973.
Vingt mille lieus sous les mers fra 1975. En del helsides illustrationer og ellers tospaltet tekst. (Galax.serien)


 La Galaxie-serien 1976. Forkortet, 189 sider og illustreret med nogle af Benetts tegninger. I denne serie findes et større antal (mindst 15) Verne-værker. Den minder i layout meget om Bibliotheque Verte (den ny udgave med papbind), men er i dobbelt så stort format og med rosafarvet ryg (Lejf).


Undervisning.

Hachette som flidspræmie (Nils):

På titelbladet er anført følgende tekst: "Udgave beæret af ministeriet for offentlig undervisning med udvælgelse til brug for skole- og folkebiblioteker og valgt af byen Paris til prisuddelinger."

Det blågrå bind (dateret 1923) er inden i som de tilsvarende røde pånær titelbladet.

       

På bindet kan man med lidt god vilje skelne Paris' byvåben (et tremastet skib med de franske liljer oven over ).En lille "Textes Facile" fra Hachette (1971). Baseret på 1300 ords ordforråd.
Omsat til let fransk af Albert-Jean Avier. Illustreret med billeder fra Disneys film og med kort og tegninger fra originaludgaven. Nyttig ordliste bagest.

Le tour de monde . Den er illustreret med billeder fra Michael Todds film, Den er baseret på et ordforråd på kun 800 ord, så her kan endnu flere være med! Hachette 1963; min udgave er dog trykt i 1967. Man kunne osse kalde den "jorden rundt på 80 sider". Mere fylder den nemlig ikke !  (Lejf)

Hachette, april 2011. En ny udgave af en gammel kending baseret på et ordforråd på op til 1000 ord. Historien er nedkogt til kun ca. 80 sider, endda incl billeder og opgaver. Illustrationer af Elrubencio.