Jules Vernes forfatterskab.


JULES VERNE-DIGTE.

Jules Verne skrev især i sine yngre år masser af digte.  Omkring 100 blev udsendt i 1989 i bogen

Jules Verne, Poésies inedites ("ikke tidligere udgivet"), redigeret af Christian Robin  på forlaget "le cherche midi éditeur", 252 sider.


(Lejfs eksemplar).

I denne afdeling af Potalen vil vi medtage nogle af de mange digte i både den originale tekst og i dansk oversættelse.  Bidrag er særdeles velkomne !

De fleste af digtene stammer fra den periode, da Verne vidste, at han ville være forfatter, men ikke helt hvilken slags. Det er også som om, at han, medens han studerede og senere som jurist, kedede sig bravt og fra tid til anden skrev et digt om alle mulige emner, for at få tiden til at gå. Nogle af digtene blev så senere genbrugt i romanerne.  Det gælder f.eks digtet Chanson groenlandaise fra romanen Pays des fourrures, der desværre ikke er medtaget i den forkortede, danske oversættelse, mmen medtaget i det følgende, og et digt i Kinfo, der findes  i den danske oversættelse af J.M. fra Nutidens Forlag i 1879. Også den version kan læses her sammen med den franske original.

Flere af Vernes digte er sonetter, så her lidt om denne særlige digtform. 

En sonet er en ældgammel, italiensk model for et digt på 14 linjer (vers) samlet i to strofer, hver på 4 vers, og to strofer, hver på 3 vers. Digtet er rimet, hos Verne følger de ofte skemaet ABBA BABA CCD EED, hvilket er ganske raffineret. Sonetten skal skifter stemning mellem linje 8 og 9, så der nærmest er tale om et spørgsmål og et svar. Dette vigtige brud kaldes sonettens volta på italiensk. De to dele gør sonetten ideel til at skrive spørgende kærlighedsdigte (min elskedes øjne er som to dybe bjergsøer,… ak men … etc.). At skrive sonetter var på Vernes tid en yndet leg, der jo samtidig viste, at man havde en vis dannelse. I Danmark er fra nyeste tid de mest berømte sonetter dem, man finder i Inger Christensens ”Sommerfugledalen” fra 1991, der på enhver måde er en vidunderlig digtsamling.

Der kan være lidt variation i sonetterne fra land til land. Shakespeare har f.eks. 4 + 4 + 4 +2 vers med bruddet efter 12. linje.La Vapeur 1847

 La Lune 1847

La Mort 1847

Quand par le dur hiver 1849

3 sonetter 1849

 La Tankadère 1862

A la morphine 1886

La jeune fille

Bonheur Domistique

 Elegi for Kaptajn Nemo af Søren Kristoffersen

Nemo-digt af Sarah Brightman